A sikeres agilis átállás Scrum Master szemmel – Youtube interview

Mikor beszélünk sikeres agilis átállásról?

Az agilis átállás során fontos szempontok mind a vevői, mind a munkavállalói elégedettség. Érdemes figyelnünk arra, hogy a hozzájuk kapcsolódó eszközök és célok összhangban legyenek a stratégiával. Lean szempontból akkor sikeres az agilis átállás, ha a vevő számára értéket teremt. Emellett a sikeresség másik fontos szempontja, hogy az üzlet épülésének és működésének stabilitása felé vezet, miközben növeli az adott termék / szolgáltatás, valamint a szervezet üzleti előnyét.

Legyél Scrum Master te is!

Hogyan történik az agilis átállás?

Az agilis átállás történhet dinamikusan a változásmenedzsment eszközeinek segítségével, illetve a retrospective meeting-eken keresztül lassabb tempóban. Az ütemét a gazdasági szükségszerűség és a vezetői elkötelezettség diktálja. A transzformációt felfoghatjuk egy végtelen útként, viszont érdemes konkrét mérföldkövekben és célokban gondolkoznunk annak érdekében, hogy konkrét határokat szabjunk az átállásnak. Az átállás során fontos a profit növekedésének monitorozása, illetve annak megfigyelése, hogy hogyan változik és ennek milyen okai lehetnek, azonban a profit növekedése ne legyen az átállás fő célja.

Milyen nehézségek merülnek fel az agilis átállás során?

Az emberi tényező nagyon sokat számít a transzformációban. Mivel változásról van szó, a szervezet tagjai különféleképpen reagálhatnak. Lehetnek együttműködő kollégáink, míg passzív és ellenálló munkatársak is megjelenhetnek. Például az egyik nehézség lehet a transzparencia bevezetése és működtetése, különösen abban az esetben, ha eddig a szervezeten belül egyáltalán nem tulajdonítottunk ennek jelentőséget. Ebben az esetben kollégáink azt érezhetik, hogy hirtelen zúdítjuk rájuk a változást és ellenállást válthatunk ki belőlük.

Legyél Scrum Master te is még ma!

Miért fontos a transzparencia?

Az értéklánc-elemzés (value stream mapping) segítségével azt vizsgáljuk, hogy a szervezeten belül az értékteremtő folyamatok hogyan épülnek egymásra. E folyamatokat ezután a szervezeten belül transzparensen, vizualizáció segítségével megmutatjuk munkatársainknak és feltárjuk, hogy mely pontokon szükséges az optimalizáció. Az agilis átállás során nem csupán bevezetjük, de meg is szilárdítjuk a transzparenciát és az arra való igényt, hiszen a későbbiekben a transzparens belső működés teszi lehetővé belső folyamataink állandó optimalizációját.

Ha agilis átállással, vagy komplex IT infrastruktúra kiépítésével kapcsolatban kérdésed van, hívj bátran! +36 30 356 47 09

Balagile.com az agilis átállás szakértője

Visszahívunk!