Gyors győzelmekkel a sikeres változásmenedzsmentért

Miért fontosak a rövid távú sikerek?

A változásmenedzsment során törekedjünk a rövid távú, látható és egyértelmű sikerek elérésére! A gyors győzelmek növelik termékünk minőségét és javítják a kapcsolódó projektek hatékonyságát. Emellett a biztonság és elköteleződés érzését kelthetik munkatársainkban, valamint segítenek a pozitív morál fenntartásában és sikerélményt biztosítanak. Milyen rövid távú sikerekben gondolkodhatunk? Például átalakíthatjuk a tervezési folyamatot, a vevői igények lebontásának eszközeit és a mérési gyakorlatot, de akár a marketing és sales folyamatok sikeres összehangolását is idesorolhatjuk. 

Hogyan tovább a gyors győzelmek elérése után?

A rövid távú sikerek után nagyon fontos, hogy folyamatosan törekedjünk a változások megszilárdítására. Az újonnan kialakult módszerek és eljárások sérülékenyek, a régi hagyományok felbukkanhatnak. Miközben egyre eltökéltebben és gyorsabban kezdeményezzük a változásokat a vízió megvalósulása felé, időt kell hagynunk, hogy a már megszilárdult szokások kikopjanak, viszont véletlenül se térjünk vissza a régi kerékvágásba! A régi kultúra azon elemeit, amelyek nem illenek össze a vízióval türelmesen gyomláljuk ki, hiszen hátráltatják a változásmenedzsment folyamatát. Az új módszerek és folyamatok csak akkor ivódnak be a szervezet életébe, ha sikeresen be tudnak ágyazódni a szervezet mindennapi munkájába és értékeibe.

Hogyan kommunikáljunk munkatársainkkal a sikerekről?

Figyeljünk arra, hogy a gyors győzelmekről az egész szervezeten belül kommunikáljunk! Nem csupán maguk a sikerek, de a transzparencia, a pozitív visszajelzések és munkatársaink erőfeszítéseinek elismerése is nagymértékben hozzájárul a változásmenedzsment iránti elköteleződés fenntartásához. Éppen ezért a gyors győzelmek elérése után ne feledkezzünk meg a résztvevő munkatársak jutalmazásáról sem! Emellett a változásmenedzsment során ugyanúgy folytatódhat a toborzás, mint korábban, viszont ebben az esetben is figyeljünk a transzparenciára és folyamatosan tájékoztassuk az új kollégákat a sikeres győzelmekről és az új vagy átalakított belső folyamatainkról! 

Csekkoljátok youtube playlistünket a változásmenedzsmentről: https://www.youtube.com/playlist?list=PLHH-1EjkPu-W-U_qLDiWHIoMB8ksQKocg

Ha agilis átállásról, vagy komplex IT infrastruktúra kiépítéséről kérdésed van, hívj bátran: +36 30 3564709

Balagile.com az agilis átállás szakértője

Visszahívunk!